Cursus "Stoeien" - www.kiai.nl

 

Een stoei groep?


De stoeibehoefte van kinderen is waarschijnlijk nog terug te voeren op het stukje roofdier, de krijger of de jager in onszelf. Roofdierjongen stoeien om elkaar en zichzelf te leren kennen en te leren vertrouwen. Dat doen wij in onze steeds agressiever wordende samenleving eigenlijk veel te weinig! Maar ook voor het zelfvertrouwen van kinderen is het heel belangrijk dat ze hun krachten goed leren kennen. De meeste kinderen vinden stoeien leuk. Stoeien heeft iets ongecompliceerds, lekker dollen met elkaar. De werkelijkheid van de straat is dat stoeien vaak uitmondt in vechten, wat een uiting is van negatieve emotie (angst, onmacht, woede, bang zijn voor het onbekende, reactie enz.), terwijl stoeien juist het tegenovergestelde is (plezier, spel, samenwerken, positieve reactie enz.). Uitingsvormen van vechten, ongecontroleerd slaan, schoppen etc. zijn het tegenovergestelde van stoeien.

 

Deze vuist op deze vuist en deze vuist op... ...en zo maken wij een achterwaartse val.

 

Het stoeien is op een uitdagende en sportieve manier werken om het zelfvertrouwen te vergroten, sterker te worden en te leren je weerbaar, maar ook kwetsbaar op te stellen. Stoeien is niet alleen het gebruik van lichamelijke kracht, het betekent ook: het verbeteren van de mentale weerbaarheid, nee zeggen, grenzen stellen, jezelf de moeite waard vinden om voor op te komen. In deze cursus leer je hoe je om kunt gaan met balans en onbalans van je lichaam en geest. Hoe je moet omgaan met je lijf en je leert hoe je kunt reageren in lastige situaties. De beginnende “stoeier” ziet in het begin niet wanneer zijn partner uit balans is, hij weet ook niet hoe hij deze balans kan verstoren, omdat hij veelal de motorische vaardigheid mist. Daarom wordt aandacht besteed aan houding, stevig staan, balansverstoring en ademhaling. Er worden situaties nagespeeld en geoefend wat je zou kunnen doen, hoe je je zelf kunt bevrijden uit allerlei lastige situaties. Je leert ook technieken hoe je kunt vallen zonder je te bezeren en ervaart dat vallen niet iets is om bang voor te wezen, maar een middel kan zijn om je te verplaatsen. Ook bij een ongecontroleerde val heb je dan geleerd hoe je je lichaam kunt beschermen tegen letsel. Uiteraard speelt het zich af in een beschermde veilige omgeving en zullen de oefeningen veelal in spelvorm worden gedaan.

 

Voor wie?

 

De stoeicursussen worden speciaal gegeven voor jongens en meisjes vanaf 5 jaar. Uiteraard is de “stoei” groep voor alle kinderen, ook voor kinderen met een contact stoornis, ADHD, vormen van autisme en kinderen met een beperking (zie ook Aangepast sporten). Bij het stoeien is het belangrijk dat ze hun krachten en emoties goed leren kennen en door middel van sport en spel dit verder gaan ontwikkelen. We staan tijdens de lessen ook stil bij begrippen als plezier, gezelligheid, spel, inspanning, rust en ontspanning. Alle kinderen zijn dus van harte welkom op deze cursus.

 

Bij onze vereniging kwamen regelmatig vragen binnen of er niet een cursus was voor kinderen die direct contact nog een beetje moeilijk vinden en wat extra aandacht nodig hebben. Wij hebben een cursus ontwikkeld waarvan wij denken, dat deze in de behoefte voorziet. De cursus stoeien is een combinatie van Judo en Taiji disciplines en technieken speciaal verder ontwikkeld voor deze cursus. Het eerste wat meteen opvalt is dat deze groep altijd les krijgt van twee leraren (een Judo- en een Taiji leraar) en dat er gewerkt wordt in relatief kleine groepen. Deze lessen zijn ook uitermate geschikt voor verlegen kinderen. Uiteraard is deze cursus ook geschikt voor kinderen die erg druk/actief zijn. Ze leren hun energie te verdelen en te gebruiken wanneer dit nodig is en te onderdrukken als de situatie of omstandigheden dit van hen vragen.

 

Lekker veilig stoeien:

Door de strenge reglementering en de gedragscode uit het Judo en het Taiji is de veiligheid (geborgenheid) van de beoefenaars gewaarborgd. Door te stoeien ervaar je dat je niet meteen boos hoeft te worden als iemand je een keer per ongeluk pijn doet. Zo leer je om tegen je verlies te kunnen en daar word je mentaal sterk van. Met het stoeien leiden we niet op voor een examen maar om te leren omgaan met en het verwerken van kleine tegenslagen. We gaan in op wat we tijdens de les zien en op de vragen die bij kinderen en/of ouders leven. Dit kan tijdens een oefening of bij een (kring) gesprek. De kinderen krijgen de ruimte en de nodige regels om veilig met elkaar om te gaan. Maar ook om eens boos te kunnen wezen of begrip te hebben voor de ander die ook wel eens boos kan wezen. Vanuit die praktijk kijken we wie behoefte heeft aan het aanleren van de technieken vanuit het Judo of vanuit het Taiji. Deze technieken kunnen variëren van ontspanningsoefeningen tot valbreken of zelfverdediging. Stoeien leren we vanuit de zachtheid en de lichaamsbalans, waar de Taiji achtergrond van Nol Twigt borg voor staat. Daarnaast leren kinderen allerlei valtechnieken, worpen en grepen van Judoleraar Bert Koudijs. We werken met kleine groepen kinderen die het in principe goed met elkaar kunnen vinden. Een kind dat niet in een groep past of zich niet veilig voelt kan dus naar een andere groep doorverwezen worden.

En wat later?

 

Na een periode van stoeien is het voor de kinderen mogelijk om door te stromen naar een van de Judo groepen en daar door gaan met hun lichamelijk/geestelijke ontwikkeling. Ook is het mogelijk om door te stromen naar een van de Taiji cursussen die aansluitend op deze Stoei cursus gegeven worden. Uiteraard wordt er op dat moment gekeken naar de ontwikkeling van het kind en naar welke richting de voorkeur van het kind uit gaat. Als de overstap gedaan wordt zal dat in nauw overleg met de leerling en de ouder/verzorger gebeuren. Mocht de overstap toch niet verlopen zoals verwacht dan kan de cursist direct weer terug naar de “veilige” Stoeigroep.

 

Kleding:


Voor de eerste lessen is een pak niet nodig. Draag makkelijk zittende kleding, bijvoorbeeld joggingkleding en liefst natuurlijke materialen. Sport- of gymkleding is voldoende. Voor in de lessen is een Judopak(je) het meest comfortabele kledingstuk; het zal tijdens het gebruik niet stuk gaan. De Judopakken zijn zeer voordelig via de vereniging te verkrijgen zie Sportkleding en tassen.

 

Lestijden:


Zie voor lestijden: Algemene informatie - Lestijden en Locatie.

 

Waar krijg ik les:


Gymzaal van "De Werf", Heemraad Witweg 1 te Hauwert. De ingang is aan de noordzijde van de zaal. (Naast de handbal- en voetbalvelden).

 

Organisatie:


Judovereniging Kiai Hauwert: Organisatie training en support budosport www.kiai.nl.

Taijischool Westfriesland: www.taijischoolwf.nl.

 

Judovereniging Kiai werkt samen met:

Burggraaf consultancy: Management support, Training, Stress counseling, Kwaliteitszorg(iso-9000) Veiligheidszorg. www.burggraafconsultancy.nl

 

Manege Nibbixwoud: Africhten, dressuur- en basisspringlessen en verantwoord paardrijden.

www.manegenibbixwoud.tk

 

Leo Jansen: Reikimaster, magnetiseur en helderziende.

http://www.reikihugo.nl/provincies/noord-holland.htm

 

Vakanties:


Vakanties vallen gelijk met de gebruikelijke schoolvakanties.

 

Meer informatie?


Uiteraard is het voor ons onmogelijk om op deze site u op maat informatie te geven over de stoei cursus. Voor meer informatie of persoonlijk contact kunt u altijd terecht op Algemene informatie, Contact en Aanmelden of op een van de onderstaande nummers.

 

Taijiguan (Tai Chi) leraar Sensei (leraar) j.v. Kiai
Nol Twigt Bert Koudijs
tel. 0229-218 458 tel. 0229 574 571

 

Judovereniging Kiai is aangesloten bij:
Judo bond Nederland
Stichting Judocombinatie Westfriesland Sensei
Sportservice Noord-Holland

 

Klik hier en meld je aan via de Algemene Informatie pagina

 

Terug naar overzicht