Taijiguan (Tai Chi) informatie algemeen - www.kiai.nl

 

Tai Chi:

 

Taiji (Tai Chi) "innerlijke vechtkunst" is niet gericht op het bereiken van een uiterlijk doel. Het gaat om het ontwikkelen van "innerlijke kracht". Bij Taiji kun je geen diploma's halen, geen zwarte band of iets in die geest. Je bent volkomen aangewezen op je "innerlijke motivatie", dus of je het leuk vindt om te oefenen. Taiji is niet direct geschikt voor zelfverdediging. Het vormt hoogstens een basis voor zelfverdediging en voor mentale weerbaarheid. Taiji leren vraagt vooral in het begin veel geduld en toewijding.
Lees eens rustig de onderstaande informatie en kijk ook eens op de site van Nol Twigt.

Elke woensdag avond zal deze cursus in Hauwert gegeven worden door Nol Twigt, zie Lestijden en Locatie.

Met vriendelijke groet,
Het bestuur.

 

Taijischool WF in het kort:

 

Taiji is van oorsprong een bijzonder effectieve vechttraining uit China. Alle grote vechters in het oude China beoefenden Taiji. Het unieke van Taiji is het inzicht dat je er niet veel mee opschiet om je tegenstander kapot te maken. Het levert veel meer op om zelf volledig in je kracht te komen. Innerlijke kracht is gebaseerd op ontspanning, niet op spiertraining: “zachtheid overwint hardheid.” Vanuit dat uitgangspunt zijn bewegingen ontwikkeld, die tot doel hebben lichaam en geest optimaal in balans te brengen. Deze bewegingen worden langzaam en zeer nauwkeurig uitgevoerd.

Vanuit vechttraining geredeneerd, kan je jezelf op drie onderdelen verbeteren: kracht, snelheid en techniek. In kracht en in snelheid kan je jezelf hooguit 10 tot 20% verbeteren. Naarmate je ouder wordt, nemen je kracht en je snelheid geleidelijk aan af.

Het derde onderdeel, techniek oftewel je manier van bewegen, kan je tot op hoge leeftijd steeds verder perfectioneren. Het verbeteren van je manier van bewegen is niet alleen bijzonder effectief voor vechtsporters, maar ook voor beoefenaars van allerlei andere sporten, zoals schaatsen, tennis, tafeltennis, voetbal, enzovoort. Taiji beïnvloedt niet alleen je lichamelijke gezondheid, maar ook je geestelijke evenwicht. De principes van Taiji, de “zachte vechtstrategie”, zijn zelfs op managementniveau toe te passen. Op de judomat zal je merken dat Taiji je steviger leert staan en dat je eerder gaat voelen wat je tegenstander van plan is. Het is zelfs mogelijk om dit te voelen en te anticiperen voordat je tegenstander zich er zelf van bewust is wat hij wil gaan doen. Dit is de winst, die je door zachtheid en door innerlijke kracht kunt behalen.

 

Lessen

 

Een standaardles van Taiji School Westfriesland bestaat uit vier onderdelen: een warming-up, een sta-meditatie, vormtraining en oefeningen met een partner. De eerste twee onderdelen dienen om lichaam en geest maximaal tot rust te brengen, maar toch “in staat van paraatheid”. De vorm vormt de eerste jaren de ruggegraat van de taiji-training. Een vorm is een serie langzaam uitgevoerde bewegingen, die is ontworpen om de "correcte manier van bewegen" over te brengen. Het langzame tempo dient om te voorkomen dat onvolkomenheden in de bewegingen gecompenseerd worden met kracht of met snelheid. De “correcte manier van bewegen” berust op het principe dat je je buikgebied gebruikt als het centrum van je bewegingen. Vanuit je buikcentrum wordt de beweging gestuurd naar je armen, je benen en je hoofd. Door met een partner te oefenen toetsen we dit bewegingsprincipe steeds in de praktijk.

 

Chen stijl:
 
Taijischool Westfriesland beoefent voornamelijk Chen Stijl Taiji. Chen stijl is de oudste erkende Taiji-stijl. Andere bekende stijlen, zoals Yang stijl, Wu stijl, Sun stijl en Peking stijl, zijn ooit uit Chen stijl voortgekomen. Typerend voor Chen stijl is dat de martiale oorsprong van Taiji er nog duidelijk in herkenbaar is. De bewegingen zijn tegelijkertijd krachtig, ontspannen en geaard. Het rustige tempo wordt afgewisseld met explosieve stoot- of trapbewegingen. Chen stijl is van oorsprong een familiestijl, die een aantal eeuwen van vader op zoon is doorgegeven. De drie belangrijkste vormen die worden beoefend zijn de oorspronkelijke lange vorm, de spectaculaire competitie vorm en de praktische, instructieve 19 bewegingen vorm. De 19 bewegingen vorm van Chen Xiaowang neemt een centrale plaats in bij het lesmateriaal van Taiji School Westfriesland. Deze vorm is in een jaar te leren, maar draagt toch alle kenmerken van de oorspronkelijke Chen stijl Taiji in zich.

 

Klik hier en meld je aan via de Algemene Informatie pagina

 

Terug naar overzicht